Angst voor de tandarts

De tandheelkundige techniek is de laatste jaren sterk ontwikkeld. De spookverhalen van vroeger zijn allang verleden tijd. Zo kan tegenwoordig in principe alles vrijwel pijnloos. Toch is een kwart van de Nederlanders bang voor de tandarts.

Angstbehandeling bij kinderen
Als je kind al vanaf jonge leeftijd mee komt naar de tandarts, zal het ook niet snel angst voor de tandarts ontwikkelen. De meeste kinderen komen huppelend binnen en gaan net zo vrolijk weer de deur uit met een leuke beloning.

Mocht het toch zo zijn dat je kind wegens een eerdere traumatische ervaring, of omdat je kind nog jong is en veel onbehandeld gelaten gaatjes heeft, of gehandicapt is en een ‘gewone’ behandeling gewoon echt te zwaar is, dan kan het zijn dat wij je kind doorverwijzen naar een specialist. Zij zijn nog meer gespecialiseerd en kunnen indien noodzakelijk je kind onder narcose behandelen. Door je kind onder narcose te brengen, is het mogelijk om het gebit in één keer te behandelen zonder dat je kind daar last van heeft.

Angst bij volwassenen
Bang zijn bij de tandarts is niet ongewoon. Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de tandarts, dat ze niet meer durven te gaan (tandartsfobie). De kans is groot dat ze op termijn problemen krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees. Gelukkig is er wel iets aan deze angst te doen.

De eerste stap om een afspraak te maken is vaak al erg moeilijk, geef bij het maken van de afspraak aan dat je bang bent, wij helpen je graag van de angst voor de tandarts af.

 7 tips om angst te verminderen:

  1. Wat ook de oorzaak van je angst is, zorg voor een sfeer van wederzijds vertrouwen tussen jou en je tandarts;
  2. Als je bang bent een behandeling te ondergaan, praat er dan over. Je tandarts er dan op voorbereid en kan eventueel extra tijd voor je nemen;
  3. Laat je informeren over het soort behandelingen dat je te wachten staat, over wat er gaat gebeuren en waarom. Overweeg of het voor jou prettiger is om met een spiegel mee te kijken tijdens de behandeling, als dat kan;
  4. Heb je angst voor pijn? Sta er dan op dat je verdoofd wordt;
  5. Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van je hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heb je het gevoel dat je iets van de behandeling in eigen hand houdt;
  6. Probeer eens of je baat hebt bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding helpt vaak nog beter. Vraag eventueel om muziek, waarbij je zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Als je aandacht voor de behandeling minder is, zal een eventueel vervelend gevoel minder zijn;
  7. Kalmerende middelen kunnen helpen om te ontspannen. Soms kan de tandarts iets in lichte dosis voorschrijven dat je vooraf kan innemen. Hierdoor verkeer je tijdens de behandeling in een ontspannen toestand, maar kan je wel reageren als de tandarts iets vraagt.

Meer info