Bleken

Roken, teveel thee of koffie drinken of sterk gekleurd voedsel eten kan aanslag veroorzaken op je tanden. Dit zijn de extrinsieke verkleuringen, verkleuring van buitenaf. Er zijn tandpasta’s op de markt die kunnen helpen bij het verwijderen van aanslag, maar deze kunnen de kleur van de tanden niet veranderen.

Hoe ontstaan gele tanden?
De kleur van je tanden is, net zoals de kleur van je haar en ogen, bepaald door je DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine van kleur en worden tanden geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van je tand beschermt. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit en zijn de intrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring kun je met een anti- aanslag/tandsteen tandpasta niet verwijderen.

Bleken onder toezicht van een mondzorgverlener
De mondzorgverlener kan je tanden bleken met behulp van een bleekgel. De behandeling met bleekgel is makkelijk, veilig en vrijwel pijnloos. Het is wel belangrijk dat je deze behandeling uitvoert onder toezicht van een mondzorgverlener. Universele bleekkits die bij willekeurige verkooppunten of via het internet te koop zijn hebben een lagere dosis werkzame stof.

Thuisbleekmethode
De meest gebruikte manier om je tanden te bleken is met behulp van een bleeklepel en bleekgel. In eerste instantie zal de tandarts je mond onderzoeken om te beoordelen of je mond en tandvlees gezond zijn. Daarna zal hij een afdruk van je gebit maken met behulp van een bitje en een pasta die hard wordt. Vanuit de afdruk worden bleeklepels gemaakt die precies om je tanden passen.

De mondzorgverlener zal je laten zien hoe je een klein beetje bleekgel in de bleeklepels aan moet brengen en hoe je de bleeklepels inbrengt. Daarna neemt je de gel en de bleeklepels mee naar huis en kunt je de behandeling thuis voortzetten. In overleg met de mondzorgverlener wordt bepaald hoe lang en hoe vaak je de bleeklepels draagt. Gedurende 24 uur na iedere behandeling zullen je tanden zachter aanvoelen. Dit is tijdelijk.

Meer info

Bron: KNMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/implantoloog

 

Wil je meer informatie over dit onderwerp?

Neem telefonisch contact met ons op, of maak een afspraak via onderstaande knop

Afspraak maken