Jong geleerd is oud gedaan

Neem je kind vanaf het eerste tandje mee naar de tandarts. Het is goed om al jong gewend te raken. Tevens kunnen gaatjes hierdoor wellicht voorkomen worden en poets en eetgedrag gevoed worden. Ook afwijkende gewoonten worden gesignaleerd, zoals duimen, speenzuigen, nagelbijten, en tonggewoonten, dit laatste is belangrijker dan je misschien dacht. Het ziet er misschien schattig uit een duimende kleuter die even bijkomt na een vermoeide speeldag, maar wist u ook dat het duimen vaak meer gevolgen heeft dan wat “schevere tanden”? Duim, vingers of speen zuigen, maar ook open mondgedrag en afwijkend slikken zijn afwijkende mondgewoonten die veel invloed hebben op de vorming van het gehemelte, kaak en het gebit..

Het zuigen op een duim, vinger of speen is normaal bij een baby of peuter, omdat zij nog een grote zuigbehoefte hebben of omdat het veiligheid biedt. Daarna wordt het een gewoonte. Bij duim-, vinger- en speenzuigen ligt de tong vaak laag in de mond. Als de duim eruit valt, blijft de lage tongligging vaak bestaan. Ook bij kinderen die als gewoonte door de mond ademen en vaak hun mondje open hebben, verslappen de mondspieren (lippen en kaakspieren). Vaak zien we ook daar een lage tongligging oftewel een ‘luie’ tong. Doordat de tong niet in de bovenkaak ligt (wat normaal wenselijk is), kan de bovenkaak te smal blijven, waardoor er onvoldoende ruimte is voor het ‘grote’ gebit.
Ook afwijkend slikken heeft nadelige effecten op de groei van kaak, gehemelte en/of gebit. Recent onderzoek heeft laten zien dat 50% van de 3-jarigen en zelfs nog 25% van de 12 jarigen een afwijkend slikpatroon heeft. Wanneer je de oorzaak aanpakt, kun je veel problemen voorkomen.

Tips:

  • Stop met 9 maanden met het speentje. Er is maar één échte remedie: acuut stoppen. Vind je dat te hard? Neem dan afscheid door de speen aan een ballon te hangen en ‘m uit te zwaaien;
  • Laat duimzuigen niet te gemakkelijk een gewoonte worden en haal de duim bij je baby er meteen uit indien het de neiging vertoont tot duimen;
  • Stop met het drinken uit de fles en schakel bij maximaal 9 maanden over op de drinkbeker;
  • Stop met nagelbijten, dit geeft ook vaak ongewenst sterke krachten op de tanden;
  • Indien de gewoonte bij uw kind hardnekkig is, vraag dan ondersteuning aan je tandarts en logopedist;
  • Tandenpoetsen wordt nog leuker wanneer je gebruik maakt van een app op een telefoon of tablet. Er zijn veel gratis apps te downloaden.  Kijk eens in de appstore voor leuke  poetsapp , bijvoorbeeld “Glansje en Tom” Leuk voor de kleintjes!

Het preventieve programma ' Gewoon Gaaf' is speciaal ontwikkeld om kinderen tot hun 18e te begeleiden naar een gezonde mond en gewoontes. Er zijn goede resultaten mee te behalen.

GewoonGaaf

Als je kind al vanaf jonge leeftijd mee komt naar de tandarts, zal het ook niet snel angst voor de tandarts ontwikkelen. De meeste kinderen komen huppelend binnen en gaan net zo vrolijk weer de deur uit met een leuke beloning.
Indien je kind wegens een eerdere traumatische ervaring, handicap of andere omstandigheid niet bij ons behandeld kan worden kan het zijn dat wij jou en je kind doorverwijzen naar een speciale kinderkliniek. Daar kan indien noodzakelijk je kind zelfs onder narcose behandeld worden. Door je kind onder narcose te brengen, is het mogelijk om het gebit in één keer te behandelen zonder dat je kind daar last van heeft.

 


 

Behandeling angstige kinderen

Wij heten je met je kind van harte welkom.
Hieronder volgt in het kort de procedure die wij volgen om jouw kind op zijn of haar gemak te stellen.
Mocht je omtrent de procedures nog vragen hebben dan horen wij dat graag van je.

Stap 1: De Intake:

Je komst samen met je kind komen als eerst op bezoek bij de (kinder)tandarts en assistente in de kamer. Wij gaan gezellig babbelen en wat vraagjes stellen aan jou en je kind en zodoende kunnen wij de angstscore bepalen en het plan uitstippelen wat bij jouw kind het beste past.
Het vervolgtraject bevat een kort termijn plan: ”het gebit saneren” dus de gaatjes herstellen, en een lang termijn plan: “van een hoog cariës risico naar een gemiddeld, en uiteindelijk laag cariës risico” dus een beter poets en voedingsplan zodat er niet zo snel gaatjes kunnen ontstaan.

Afhankelijk van de angstscore van jouw kind worden er al dan niet gelijk röntgenfoto’s gemaakt. Is dat nog te eng? Geen enkel probleem dan doen we dat een volgende keer bijvoorbeeld tijdens de wensessie(s) (op indicatie).

Stap 2: De wensessie(s) (korte termijn plan):

Tijdens deze sessie(s) gaan we jouw kind laten kennismaken en vertrouwd maken met de komende behandeling. Dit alles zal gaan volgens het Tell, Show, Feel, Do principe. Afhankelijk van de angst van jouw kind zal deze sessie nog een aantal malen herhaald kunnen worden. Pas als jouw kind het vertrouwen heeft dat wij niets meer doen dan de afspraak is, zullen we daadwerkelijk gaan behandelen.

Stap 3: het Behandelen (korte termijn plan):

De behandeling(en) zullen in korte zittingen van maximaal 30 minuten plaatsvinden zodat jouw kind het fysiek en emotioneel aan blijft kunnen. Daarom kan het soms mogelijk zijn dat er meerdere behandelafspraken gepland worden.

Stap 4: Preventietraject (lange termijn plan):

Dit is het laatste deel van de behandeling. In een aantal sessies wordt er samen met jouw kind en met jouzelf, een uitgebreide poetsinstructie gegeven en wordt duidelijk verteld waar goed op gelet moet worden. Er kan op jouw mobiele telefoon een filmpje worden gemaakt dat je samen met jouw kind thuis nogmaals kan bekijken tijdens het poetsen. Dit traject bestaat uit meerdere afspraken om de vooruitgang samen met jullie te blijven monitoren.
Vaak vinden de kinderen dit het leukste en houden ook zodoende een prettige ervaring aan de tandarts over.

Stap 5: Extra tijd aanvragen:

In sommige gevallen zal de behandelaar extra tijd aanvragen bij jouw zorgverzekeraar. Je krijgt na goedkeuring van jouw zorgverzekeraar schriftelijk bericht. Daar zijn geen extra kosten aan verbonden. De machtiging loopt via de basisverzekering. Het eigen risico zal dus niet worden aangesproken.                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Stap 6: controles (Periodiek Mond Onderzoek):

Daarna zal jouw kind periodiek gecontroleerd worden (het PMO: Periodiek Mond Onderzoek)  Afhankelijk van het vastgestelde cariësrisico en mate van wisseling, zal dit tweemaandelijks, driemaandelijks of zesmaandelijks plaatsvinden.